Årsberetning 2020

TAK FOR 2020
– GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR –

 

En beretning om 2020 hos LAMIPRO – et tilbageblik, der giver indblik. Derudover et lille kig på det, jeg ser frem til i 2021.

 

 

VANLIG START PÅ ÅRET

Hos LAMIPRO startede 2020 på vanlig vis med, at bestyrelsen, Bjarne Larsen, Claus Frydenborg og Kristian Madsen samt vi i ejerfamilien, Gert, Kian og jeg, i uge 3 mødtes til bestyrelsesmøde. Vi mødes minimum fire gange årligt, og det er altid spændende og konstruktivt. Bestyrelsesmødet for januar er noget særligt, da vi i forlængelse af det, også afholder årets generalforsamling.

 

KAOTISKE CORONA

Knap havde 2020 fået sin start, før den forfærdelige coronavirus, Covid-19, viste sig i Europa. Der fra gik det stærkt mod Danmark, hvor den foreløbige kulmination kom på statsministerens pressemøde en måneds tid senere. Landet blev som bekendt lukket ned, og coronaens hærgen har siden været som en dyr, dårlig og ubehagelig rutsjebanetur.

Hos LAMIPRO mærkede vi næsten omgående en effekt af uroen, og på baggrund af denne samt vores forventninger til den kommende periode, lagde vi i henholdsvis ledergruppen og bestyrelsen en plan for, hvordan vi bedst og stærkest kunne føre LAMIPRO ind i, igennem og om på den anden side af presset fra coronaen.

Planerne indebar blandt andet udskydelse af enkelte udviklingstiltag, øvrige besparelser hvor muligt samt benyttelse af lønkompensation. Det indebar dog også, at jeg og de øvrige ledere, Marianne og Kian, d. 25. marts tilsammen afskedigede fem (ud af 25) vellidte og kompetente kollegaer. Det var enormt trist, og den dag står for mig som den sorteste dag i virksomhedens historie.
Til trods for svære markedsvilkår er det lykkedes næsten alle de afskedigede medarbejdere at komme rigtigt godt videre i andre jobs. Det er godt gået!

Tilbage på LAMIPRO var især april og maj hårde ved os, og det var først fra juni, der kom aktivitet igen. Aktiviteten holdte et rimeligt niveau hen over sommeren og det meste af efteråret, men har mistet lidt af pusten her i starten af vinteren.

I forhold til LAMIPRO og det ragnarok, som coronavirusset har medført, skal der fra mit tastatur ikke komme beklagelser. Det har været, og er til dels stadigvæk, både svært og uforudsigeligt, men i alt dette har vi næsten alle en historie – få gode, mange interessante, endnu flere triste. Der er mange drømme, håb og ønsker, der er blevet knust – lige fra drømmerejser, mistede jobs og unikke skoleophold til ubærlige konkurser, ubehagelige efterveer fra at have været syg med covid-19 til den absolut yderste konsekvens, dødsfald. Vi må stå sammen, lytte til sundhedsmyndighederne og krydse fingre for stærke og sunde vacciner.

 

HELDIGVIS I PLUS

I den helt spæde start med covid-19 spekulerede vi i bestyrelsen på, om LAMIPRO skulle ende på sit første negative resultat siden virksomhedens første regnskabsår i 1997. På grund af den store usikkerhed arbejdede vi med flere scenarier og med resultater mellem kr. -2.500.000,- og 0,-. For på samme tid – og for at gøre ondt værre – mistede vi i perioden både vores største danske kunde og vores største svenske kunde. I begge tilfælde har kunderne strategisk valgt at flytte deres produktioner ud af landet.

Jeg er derfor helt tilfreds med, at regnskabsåret, der sluttede d. 30. september, giver et sikkert, omend lille, overskud, og jeg kipper med hatten for de medarbejdere, der har været med til at vende et truende underskud til et overskud. Jeg er enormt stolt over og glad for deres indsats.

 

VELKOMMEN TIL NYE MEDARBEJDERE

På trods af modgang og nedgang har vi af forskellige årsager kunne sige velkommen til nye, dygtige medarbejdere.

1. marts startede Jacob, der er nyuddannet fra Syddansk Universitet, i en nyoprettet stilling som produktionsingeniør med fokus på digitalisering. Vores marketingafdeling består i dag i et studiejob, hvor vi har ansat Julie, der læser virksomhedskommunikation på Aarhus Universitet.

I vores produktion har vi, grundet henholdsvis sygemelding og generationsskifte, også fået nye kræfter ind. I vores oplimningsafdeling er Christian startet, og i vores skærmvægsproduktion er Kian Vinther startet.

 

LAMIPRO MOD NYE MÅL

Trods modgang står vi fortsat på et særdeles solidt grundlag, og vi har bestemt ikke ændret vores tilgang til fremtiden. LAMIPRO er på vej mod nye mål, og i bestyrelsen har vi påbegyndt det arbejde, der skal resultere i en strategi til og med 2024. Strategiarbejdet er blevet en lille smule forstyrret af årets udfordringer, men de helt overordnede betragtninger er på plads, og enkelte tiltag bliver allerede nu implementeret.

Blandt de allerede implementerede beslutninger kan nævnes, at vi igen skal være repræsenteret i Sverige, hvor vi vil cementere og udbygge vores position siden 2011, og pr. 1. januar starter Thomas Glantz som salgskonsulent. Thomas, som er 53 år og bor i området omkring Stockholm, har en bred erfaring inden for salgets mange facetter samt fra flere brancher – ikke mindst byggeriet. Efter tre års fravær er vi igen repræsenteret i Sverige.

Derudover er det fast besluttet, at vi fortsætter de væsentlige investeringer i digitalisering. Vi har aldrig haft så meget fokus på lige netop det område, som vi har haft i disse samt kommende år – hverken driftsmæssigt, kommercielt eller økonomisk.
Fra strategiarbejdet vil der komme meget mere i 2021, og jeg glæder mig meget til at kunne arbejde knivskarpt mod målene og ikke mindst vejen derhen.

 

2021

For LAMIPRO er det kommende år igen sat op, så der er masser at glæde sig til, og 2021 har faktisk allerede fået en fin start. I hvert fald kommercielt, da vi har sikret os både den største og den tredjestørste ordre nogensinde med primære leveringer i 2021 og 2022. Jeg vil ikke afsløre mere på nuværende tidspunkt – mere om dette senere.

Noget andet, jeg også først vil afsløre senere, er en produktnyhed inden for vores hovedproduktgruppe, spanske vægge. Jeg vil gå så langt som at kalde det en væsentlig produktnyhed, for efterspørgslen på lige netop denne type er høj.

Disse to (kedeligt hemmeligholdte) nyheder lagt sammen med strategiarbejdet, vores nye kollega i Sverige samt endnu mere digitalisering gør, at jeg ser meget frem til det nye år. Mon ikke 2021 bliver lidt lysere end indeværende år? Ikke bare for LAMIPRO, men for os alle – det kan vist kun gå fremad.

Jeg ønsker alle en rigtig glædelig jul, og jeg håber, I alle – med afstand, med håndsprit og et mundbind i ny og næ – kommer trygt og festligt ind i et forhåbentligt mere lykkebringende 2021.

 

De bedste hilsner
Kim, direktør, LAMIPRO A/S

 

Vi er specialister
i laminat og melamin

Specialløsninger til bygge-
og inventarindustrien

Vi har egenproduktion med
en moderne maskinpark

Vi sælger til byggebranchen
i hele Skandinavien